Pálinka – A Hungarikum

Pálinka – A Hungarikum

Pálinka – A Hungarikum avagy Pálinka, Magyarország nemzeti itala, igazi Hungarikum

Mitől Pálinka a pálinka, miért is lett Hungarikum ez a semmihez sem hasonlítható ital, melyet méltán nevezhetünk Magyarország nemzeti italának!

Tudta ÖN? … hogy Magyarországon alig van olyan családi vagy egyéb rendezvény, ahol ne kerülne az asztalra pálinka is.

A Pálinka valóban olyan egyedi, mint a Magyarok önmaguk, illetve mint amilyen a magyar nyelv is!
A Pálinka eredetvédelem alatt áll, így Pálinkának nevezni, csak Magyarországon termelt gyümölcsből, gyümölcsvelőből készített és palackozott italt lehet, ezért is különleges nemzeti ital a Pálinka, ami egy igazi Hungarikum.

Honnan is kezdődik a pálinka története?

A Pálinka története századokon ível át, és miután 1850-ben bevezették a pálinkaadót, ettől az évtől kezdve a pálinkával, és annak főzésével kapcsolatos adatok megbízhatónak számítanak. Napjainkban törvény is védi a Pálinkát (2008. évi LXXIII. tv) – nem véletlenül, hiszen igazi különlegességnek számít, a világon egyedi zamatával, melyet a Magyarországon termelt gyümölcsök páratlan íz világa garantál.

A legkedveltebb pálinkák, avagy miért is van annyi szilvafa Magyarországon?

Legkedveltebb gyümölcspálinkák a szilvából, barackból, körtéből, illetve almából készülnek, nem véletlenül találunk ezekből a gyümölcsfákból rengeteget Magyarországon. A sokféle Pálinka közül, az egyik leghíresebb a törkölypálinka, melynek említése a XVII. századból származik, és azóta is nagy élvezettel fogyasztjuk a szőlőtörkölyből készített italt, mely annyira különleges, hogy maga is Hungarikum lett.

Hogyan fogyasszuk a Pálinkát?

1., Vegyünk elő egy feles poharat a hűtőből és egy üveg pálinkát a polcról!

Nem elírás, valóban a pohár legyen a hűtőben, a pálinka a polcon, és ne fordítva, mert a pálinka ízvilága 18-20°C-on felszolgálva érezhető leginkább!

pálinka tulipános pohár2., Fontos a pohár!

A pohár alakja is fontos, mert igaz élményt akkor tudjuk elérni, ha úgynevezett tulipán alakú pohárból isszuk, melynek alsó része öblös, felső része összeszűkül, így vezetve orrunkhoz az ital illatanyagait.
Miközben öntjük az italt, érezhetjük a gyümölcs illatát, így akár egy hideg téli estén is a meleg nyarat vagy a színes őszt varázsolhatjuk az otthonunkba!

 

3., Fordítsuk poharunkat a fény felé, és gyönyörködjünk az ital tükrösen tiszta vagy csodálatos halvány, a gyümölcsre jellemző színében!
Ebben a színben, melyben nincs semmilyen színezék, melyet a pálinka a benne rejlő gyümölcsöknek köszönhet, melyben szinte látjuk a nap sugarát, ami azokat a gyümölcsöket érlelte, amelyekből készült.

4., De ne csak nézegessük, kóstoljuk is meg!

Kortyolgassuk lassan, élvezettel, így élvezhető igazán ennek az italnak a minősége.
Merüljünk el telt, gyümölcsös ízében! Érezzük, ahogy végigárad testünkön az a jól eső melegség, melyet csak a pálinka kelthet bennünk!
Erről a melegségről az alkoholtartalma is tehet, mivel 37,5% v/v és 86%v/v közötti alkoholfokú italt ízlelgetünk.

Vigyázat! Ne kapkodjunk az igazi pálinka fogyasztásával! Nem játék a pálinkázás, és nem is egy mennyiségi verseny!
Fogyasszuk lassan, élvezzük az ízét, és tudjuk mikor kell abbahagyni – meglehetősen erős ital!

 

Egy hagyomány, melyet érdemes kipróbálni!

Régen elképzelhetetlen lett volna Magyarországon egy igazi vasárnapi ebéd úgy, hogy azt ne egy feles igazi pálinkával kezdtek volna, mely „előkészítette” a helyet a húsleves és a többi fogás számára. Sőt vidéken az volt a szokás, hogy reggel, amikor felébredtek, megettek egy almát, majd kávé helyett pálinkával kezdték a napot. Miután elvégezték reggeli munkájukat, leültek, és megreggeliztek, melyhez a pálinka jól előkészítette a gyomrukat. 

A pálinka fajtái, avagy mi is az a kisüsti?

Még pálinka és pálinka között is óriási a különbség, hiszen létezik ágyas, érlelt, ópálinka, és persze a kisüsti. Az érlelt és az ópálinka között az érlelési időben van különbség, hiszen ópálinkát legalább 1 évig kell érlelni, ellenben az érlelt pálinkát elég 3-6 hónapig.
A kisüti kisebb, rézfelületet is tartalmazó lepárlókészülékkel kétszeri lepárlással készül.

Az ágyas pálinka igazi kuriózum, melynek színe, illata és íz világa a kristálytiszta italban úszó gyümölcsöknek köszönhetően semmi máshoz nem fogható, hiszen legalább 3 hónapig érlelték ezekkel együtt. Az ágyas szilvapálinkában úszó hamvas szilva, az ágyas barackban úszó aranyló kajszibarack vagy a vegyes ágyas pálinkában úszó válogatott gyümölcsök teszik különlegessé ezt az italt.

Ha kiürült az üveg, szedjük ki a gyümölcsöt az üvegből, és kóstoljuk meg!
Élvezzük a zamatát, de óvatosan, könnyen a fejünkbe száll!

Legyen szó ágyas, kisüsti, érlelt, vagy ópálinkáról, biztos, hogy fantasztikus ajándék lehet önmagunk vagy ismerősünk számára, bármilyen alkalomra is szánjuk.

Ha nem tudod, hol találsz olyan választékot, amelyből kedvedre válogathatsz, keresd fel a Paprika Market Áruház-Piacot,  (http://paprikamarket.hu/), és válogass kínálatából!

 

A jó magyar pálinkának
Nincsen párja
Nincsen párja
Egyedül van mint a magyar
a világba
a világba…

(Kárpátia: Pálinka)

Pálinka – A Hungarikum