Hungarikumok

Hungarikumok

Magyarország “csúcstermékei” a Hungarikumok!

Hungarikum -nak nevezzük az olyan közösségi oltalom alatt álló, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző termékeket, dolgokat, amelyről a magyarok ismertek a világban, amely “Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.”

(A hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény)

A hungarikumok között találhatunk ételeket, italokat, módszereket, személyek, szervezetek  kiemelkedő munkásságát, találmányát, művét, tájakat, tájrészleteket! Ilyen számos magyar feltaláló vagy alkotó műve, az őshonos vagy nemesített állatok és növények, a népművészet, a zene, a nyelv és a magyar irodalom, és e jelzőt esetenként alkalmazzák társadalmi vagy közéleti jelenségekre is.

Részletesen a magyar Hungarikumokról:

Hungarikumok Gyűjteménye a kiemelkedő nemzeti értékek köréből a Hungarikum Bizottság által hungarikummá nyilvánított nemzeti értékek gyűjteménye.

Hungarikum: gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.

A Hungarikumok Gyűjteményében található hungarikumok az alábbi szakterületi kategóriákba sorolhatóak:

a) Agrár- és élelmiszergazdaság
1. Pálinka
2. Törkölypálinka
3. Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász
4. Magyarországi Tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú
5. Hízott libából előállított termékek
6. Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász
7. Szikvíz
8. Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
9. PICK Téliszalámi
10. Magyar akác
11. Magyar akácméz
12. HERZ Classic téliszalámi
13. Makói hagyma
14. Szegedi fűszerpaprika-őrlemény
15. Magyar szürke szarvasmarha
16. Unicum keserűlikőr
17. Debreceni páros kolbász
18. Fröccs
19. Alföldi kamillavirágzat

b) Egészség és életmód
20. Béres csepp és Béres Csepp Extra
21. ILCSI szépítőfüvek natúrkozmetikai termékek
22. Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer
23. A Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat

c) Épített környezet

d) Ipari és műszaki megoldások
24. Kürt Adatmentés
25. Zsolnay porcelán és kerámia
26. Neumann János életműve az informatika és a számítógépek világában

e) Kulturális örökség
27. A táncház módszer mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje
28. Mohácsi busójárás, maszkos télűző szokás modellje
29. Solymászat mint élő emberi örökség
30. A Matyó népművészet – egy hagyományos közösség hímzéskultúrája
31. Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út
32. Hollókő ófalu és környezete
33. Az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete
34. Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta
35. Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője
36. Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj
37. A Tokaji történelmi borvidék kultúrtája
38. Herendi porcelán
39. Magyar operett
40. Kassai-féle lovasíjász módszer
41. Halasi csipke
42. Kalocsai népművészet: írás, hímzés, pingálás
43. 100 Tagú Cigányzenekar – A zenekar világhírű művészi és hagyományőrző gyakorlata
44. Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka
45. Klasszikus magyar nóta
46. Zsolnay Kulturális Negyed
47. Tárogató
48. Vizsolyi Biblia
49. IX-XI. századi Magyar íj

f) Sport
50. Puskás Ferenc világszerte ismert és elismert életműve

g) Természeti környezet
51. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai

h) Turizmus és vendéglátás
52. Karcagi birkapörkölt
53. Gundel örökség – Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari öröksége és a Gundel Étterem
54. Bajai halászlé

2015. október 13.